PDA

View Full Version : współpraca z Beninem


musio
15 June 2007, 16:58
Cześć,

bardzo proszę o pomoc - jesteśmy rozwijającą się firmą. Wpadłem na wspaniały pomysł zarejestrowania się na jednej ze stron. Szybko zagadałem z jedną z firm - okazało się, że chcą zacząć z nami wspòłpracować. Obecnie jesteśmy na etapie wysłania "pròbek" - jak na razie nie padło ani jedno słowo na temat opłat (oczywiście z naszej strony). Jak na razie nie przypomina to działań, z ktòrymi zdążyłem się zapoznać jednak bardzo prosiłbym o pomoc w sprawdzeniu, czy taka firma oczywiście istnieje oraz czy ma "czyste" sumienie.

Mr.Kelvin Kelvin
Express Commodities SARL
C/104 Scoa Gbeto Cotonou
Te+2299523305
Fax+229315234
Benin Republique
express_commodities@yahoo.co.uk

bardzo wielkie dzięki

Aeval
19 June 2007, 10:20
Cześć!

Dobra, zacznijmy od rzeczy podstawowych:

Mr.Kelvin Kelvin

Świetne imię i nazwisko!

Express Commodities SARL

Firma nie ma własnej strony internetowej. Kilka postòw na internecie zostawionych przez tą firmę podaje inne imiona i nazwiska osòb kontaktowych, jak ròwnież ròżne numery telefonòw.

C/104 Scoa Gbeto Cotonou

Ten sam adres pojawia się na postach "firmy" Cymac Investment Import Export, ktòra ròwnież wygląda podejrzanie.

Te+2299523305

Ten numer należy do telefonu komòrkowego w Beninie, sieć Telecel. Jest to najprawdopodobniej tania komòrka z przedpłaconymi minutami - nie ma żadnej możliwości zlokalizowania właściciela tego numeru.

express_commodities@yahoo.co.uk

No i na koniec, bezpłatny i anonimowy adres e-mail.

Podsumowanko:

Bezpłatny i anonimowy adres e-mail, komòrka jako głòwny numer kontaktowy, adres ktòry pojawia się tylko w anonimowych postach na internecie i raczej głupia kombinacja imienia i nazwiska - wszystko to jest nietypowe dla poważnych firm, ale bardzo typowe dla naciągaczy internetowych.

Radziłabym dużą ostrożność.

Webtracker
30 July 2007, 07:53
zawsze pozostaje kontakt z placòwką MSZ w Beninie. o ile dobrze pamietam korzystalem tam kiedys z uslug konsulatu. na stronie msz sa wszystkie dane kontaktowe.
w 100% popieram wypowiedz poprzednika, 100% usilowanie przekretu, najprawdopodobniej western union fraud - tzn. po wyslaniu probek powiedza ze wszystko ok i chca przelac platnosc, ale oczywiscie okaze sie ,ze potrzebne jest wykupienie licencji lub przeprowadzenie badan - i tutaj pojawia zazwyczaj strona 3 (przedstawiciel urzedu certyfikujacego etc.), po wypelnieniu dokumentacji bedzie trzeba dokonac platnosci za pomoca western union od 500 do 2000EUR.Nie dajcie sie nabrac - niektore przypadki ,sa dobrze przygotowane tzn. urzedy maja strony internetowe, wysylaja dokumentacje faxem mailem - dla tych ktorzy spotykaja sie z tym poraz pierwszy wyglada to naprawde wiarygodnie.

webtracker@o2.pl