View Full Version : Sprawdzeni dostawcy.
hoestore
8 November 2006, 14:22
Mam takie pytanie. Czy istnieją możliwości sprawdzenia firmy w Azji? Wiem, że w zasadzie nie jestem jeszcze ofiarą, ale nie chciałbym nią zostać. Czy da sie to zrobić przez ambasadę? Internet?
Aeval
9 November 2006, 09:42
Witam na naszym forum!
Niestety, firmy Azjatyckie sa bardzo trudne do oficjalnego zweryfikowania, wlasciwie do punktu niemozliwosci.
Moze Pan probowac weryfikacji przez ambasady, jednakze sadzac z naszych dotychczasowych doswiadczen, nie uzyska tam Pan pomocy.
Jezeli jest Pan zainteresowany weryfikacja specyficznej firmy, moze Pan podac nam namiary na nia tutaj, lub tez wyslac mi prywatna wiadomosc - czlonkowie naszej grupy sa w stanie sprawdzic strone internetowa danej firmy, jak rowniez zweryfikowac kilka innych detali takich jak numery telefonow i adresy.
Prosze dac nam znac jezeli mozemy Panu pomoc. :)
hoestore
10 November 2006, 17:26
Firma to <Admin Edit: Nazwa firmy usunieta na zyczenie poster'a>
Na ile to możliwe sam sprawdziłem i wydaje mi się, że wszystko jest ok. Jeżeli jednak ktoś jest w stanie zweryfikować to lepiej ode mnie to bym był bardzo wdzięczny...
Aeval
12 November 2006, 10:56
Dziekuje za maila, informacje przeslane. :)
Un-registered1974
18 November 2007, 18:09
Przeczytałem wszystkie posty na tym forum i jestem przerażony. Nie będę jednak komentował pewnych spraw, bo trzeba się nawzajem szanować. Odniosę się natomiast do niemożliwości sprawdzenia firmy w Chinach.
Stwierdzenie, że nie da się sprawdzić firmy w Chinach jest nieprawdziwe. Moja firma od niedawna importuje z Chin i do głowy by mi nie przyszło zabrać sie za to bez uprzedniego sprawdzenia firmy. Zleciłem to serwisowi bigchina.pl bo wydali mi się najbardziej wiarygodni (choć oczywiście firm zajmujących się tym jest kilka).
Zamówiliśmy raport ze sprawdzenia firmy i dowiedziliśmy się np., że firma należy do jakiejś tam izby handlowej i zostało to sprawdzone u źródła. Dowiedzieliśmy się w jakim roku jakie miała obroty i przejrzeliśmy oficjalne raporty finansowe. Dowiedzieliśmy się jak firma funckjonuje (zarejestrowana w HK, a produkcja w Chinach), dostaliśmy skany dokumnetów założycielskich (co roku muszą być odnawiane) i zostały one sprawdzone, czy są w porządku. A za całą tą usługę zapłaciłem 200zł netto, przy czym zaznaczam, że to sprawdzenie odbywało się zdalnie, czyli przez internet i telefon, ale jest jeszcze możliwość sprawdzenia w jakimś urzędzie chińskim czy firma jest zarejestrowana faktycznie i to kosztowało dodatkowe 600 złotych (na to się już nie zdecydowaliśmy, bo ze sprawdzenia zdalnego firma wydawała się bardzo wiarygodna).
Jasne, że może sie zdarzyć tak, jak już tu ktoś miał z firmą koreańską, ale na to nikt nie ma wpływu i to zdarzyć sie może wszędzie. Natomiast nie można mówić, że firmy chińskiej nie da się sprawdzić.
Aeval
25 November 2007, 00:07
Nikt nie powiedział że firm Azjatyckich nie da się sprawdzić w ogóle. Napomknęłam wyłącznie że uzyskanie oficjalnie potwierdzonych danych o firmach z tej części świata jest bardzo trudne, a czasami niemożliwe.
Potencjalni inwestorzy muszą brać wiele różnych rzeczy pod uwage - bariery językowe, poziom korupcji w danym kraju, procedury prawne, jak również wiarygodność biura które weryfikuje daną firmę.
vBulletin Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.