View Full Version : Western Union-jak odzyskac pieniadze??
Ona
24 February 2008, 21:42
Za posrednictwem gumtree probowalam wynajac mieszkanie,dostalam wiele odpowiedzi i niemalze wszystkie zawieraly prosbe o udowodnienie posiadania pieniedzy na rent i depozyt w postaci copii przekazu wplaty z Western Union.W dwoch punktach Western Union upewnilam sie,ze nawet ujawniajac dane z przekazu za pomoca ktorych online mozna sprawdzic czy pieniadze rzeczywiscie zostaly przeslane,tylko i wylacznie odbiorca na przekazie z wlasciwym dokumentem moze odebrac pieniadze.I co?! Pieniadze nastepnego dnia zniknely,wyparowaly.Odbiorca na przekazie tych pieniadzy nie odebral.Skontaktowalam sie z Western Union (telefony,maile) i wreszcie z laski swojej poinformowali mnie,ze musze to zglosic na policje.Oczywiscie zglosilam i policja rozpoczela postepowanie.Policji potrzebne sa informacje,ktorych Western Union mi nie chce udzielic a z policja tez sie nie kontaktuja.Skorzystalam z pomocy CAB,wyslalismy do Western Union maila,jednak od 5 tygodni bez odzewu.W punkcie z ktorego wysylalam pieniadze wyparli sie doradzenia mi ,ze moge bez obaw podac informacje z przekazu.Western Union wyplacil pieniadze komus na podstawie falszywego dowodu,lub nawet bez okazania jakiegokolwiek dowodu.Jesli ktos mial podobny problem lub jest w stanie doradzic,bylabym ogromnie wdzieczna.Dzieki
llutien
25 February 2008, 15:22
Witaj
mialam do czynienia z ta oszustka
posiada do wynajecia domy na notting hill i ogolnie w centrum
za kazdym razem prosi o wyslanie pieniedzy bo kiedys costam ja oszukali
cale szczescie w pore zorientowalam sie
za duzo by pisac moze masz ochote na bezposrednia rozmowe mejlowa
xxxxxxxx
pozdrawiam
llutien
25 February 2008, 17:31
mialam podobny przypadek
prosze kontaktuj sie ze mna na mejl
xxxxxxxxx
do uslyszenia
Aeval
27 February 2008, 19:52
Witam!
Niestety, Western Union nie jest dobrym sposobem na płacenie za cokolwiek. Wysyłkę pieniędzy można odwołać tylko jeżeli pieniądze nie zostały jeszcze odebrane - jeżeli ktoś forsę odbierze, nic się już nie da zrobić.
Informacje które podali ci w punkcie Western Union są po prostu debilne. Dostałaś "gadkę partynją" o tym jak bezpieczne jest wysyłanie pieniędzy przez WU, punkt skasował forsę za przesyłkę - i tyle.
Western Union nie nadaje się do uiszczania jakiegokolwiek typu opłat, ponieważ nie masz żadnej gwarancji że forsa zostanie odebrana przez osobę do której została wysłana, jak również nie masz absolutnie żadnej możliwości odzyskania pieniędzy jeżeli coś pójdzie nie tak.
Mam nadzieję że Policja będzie ci w stanie pomóc, chociaż nadzieji wielkiej na to nie ma. Ten cwaniaczek który odebrał pieniądze pewnie zaprezentował podrobione dokumenty (albo wcisnął personelowi punktuy WU coś extra) i z kasą się szybko ulotnił.
Na przyszłość radziłabym nie płacić za nic przez Western Union. Karty kredytowe, albo gotówka z ręcznie podpisanym dowodem odbioru są najbezpieczniejsze.
poszkodowany
4 April 2008, 21:53
Witam
Czy udalo sie odzyskac komukolwiek pieniadze?
Pozdrawiam
mike30
29 July 2008, 15:59
Ja mam prośbę, podajcie mi na priva, albo na maila szczególy tego oszusta. Jak wyglądało ogłoszenie, itp. Z miłą chęcią opublikuje te dane. I np. imię nazwisko na jakie wysłaliście pieniądze (ok, wiem, że sa falszywe, ale można napisać, ze takie dane podaje), waszych danych nie potzrebuję. pozdr. mike30
mam stronke o oszustwach: www.oszustwsieci.pl
ps. obecnie zaczynam ganiać ludzi, ktorzy dzwonią i proponuja domeny za 199pln+vat, a mozna je normalnie kupic za 10pln, tzw. domain scam. w UK juz za to karzą, a u nas jak zwykle to problem klienta, ze podpisuje taka umowę.
firmy, co to robią w Polsce:
pcod.pl
europa2006.pl
polskacod.eu
zibi87
13 January 2009, 23:29
rowniez podobnie zostalem oszukany.... wyslalem pieniadze na nazwisko dziewczyny, jako depozyt, wyslalem tylko mtcn numer i nastepnego dnia juz nie widzialem pieniedzy. 4000zl stracilem. nigdy wiecej jakichkolwiek przekazow western union - OSTRZEGAM
wujek6
1 February 2009, 14:51
witam zostalem oszukany przez western union.
dnia 13 listopada 2008 roku znajomy wyslal mi pieniadze w kwocie 200zł do anglii. tam z przyczyny braku dowodu osobistego pieniedzy nie moglem odebrac. dopieru po odeslaniu mi dowodu przez tzw. HOME OFFICE okolo 15 stycznia czyli po 2 miesiacach udalem sie do jednego z punktów western union. tam po okazaniu dowodu i numertu MTCN dowiedzialem sie ze takiej tranzakcji wogole nie ma i pani nie wyplaci mi pieniedzy. zadzwonilem do znajomego i poprosilem go o wyjasnienie tej sprawy w punkcie wysyłki polecenia. okazalo sie ze skoro ja tych pieniedzy nie odebralem to moj znajomy osobiscie moze je odebrac nastepnego dnia. kiedy udal sie tam nastepnego dni dowiedzial sie ze pieniadze zostaly odebrane przez odbiorce czyli mnie :) wrocilem do polski probowalem wyjasnic ta sprawe ale pani z okienka nie moze lub nie potrafi mi udzielic informacji na temat kto ,dokladnie kiedy i gdzie odebral te pieniadze. pieniedzy nie mozna odzyskac gdyz ktos je odebral.
chcialbym sie dowiedziec jak mozna sprawdzic odbiorce tych pieniedzy
oraz czy pracownicy takich agencji nie maja mozliwosci kradziezy tych pieniedzy.
prosze o pomoc i ostrzegam przed wysylka pieniedzy przez western union.
pzdr krystian
vBulletin Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.