View Full Version : Cz kto kolwiek ma dobre doświadczenia zwiazane z " Alibabą "
Stann
21 February 2008, 06:35
Czesc
Ostatnio zostalem naciagniety przez kilku oszustow ktorych poznalem przez " Alibaba com " .
Im wiecej teraz czytam tym wieksze odnosze wrazenie ze ta strona to jest jedno wielkie oszustwo , a moze mialem pecha .Ok teraz wiem ze powinienem wiecej sie dowiedziec zanim wyslalem kase , nastepnym razem bede madrzejszy. Uwazajcie na pseudo firmy oglaszajace sie na tej i podobnych stronach . Codziennie dostaje kilka emaili z ofertami sprzedazy z Alibaba com i ok 30% tych ogloszen jest zamieszczone przez firmy znajdujace sie na listach oszustow . Wielka prosba , jak jest ktos kto ma dobre doswiadczenia zwiazane z ta strona napiszcie . Mysle ze lepiej by brzmialo Alibaba com-Global ScamStarts Here .
Aeval
27 February 2008, 20:22
Witam!
Alibaba jest tylko listingiem różnych firm. Oni nie weryfikują czy firmy faktycznie istnieją, ani czy dana firma sprzedaje dobre towary.
Niestety, tego typu strony są magnesem dla naciągaczy. Zostawia to potencjalnego kilenta w nieciekawej sytuacji - firmy i ogłoszenia trzeba weryfikować na własną rekę. Nawet jeżeli zapłaci się lokalnej firmie konsultingowej za weryfikację, rezultaty też czasami są nieciekawe, poniewaź wiele firm na Alibaba jest zlokalizowanych w krajach takich jak Chiny, gdzie korupcja jest powszechna, a rejestracja firm bardzo łatwa.
Najłatwiej jest weryfikować firmy ze strony cen towarów. Jeżeli firma oferuje sprzedaż komórek IPhone za $100, łatwo jest sprawdzić za ile te telefony są sprzedawane w USA - $499. Jest to katastrofalna różnica w cenach, która wskazuje na to że firma albo wyśle ci niefunkcjonalne podróby, albo nie wyśle ci nic.
Z poleceniami firm od innych też jest nieciekawie - oszuści często monitorują fora internetowe i zostawiają posty w których gloryfikują swoją firmę, łącznie z opisami bezproblemowych transakcji.
Witam was,
Ja sam zostalem 2 razy oszukany przez dwie firmy z alibaby:
United Trade Co.,Ltd - niepamietam jus adresu stonki - nic nie dostalem
Shidai Wanda Trade Co., Ltd. - http://www.2008sneaker.com/ - zamowilem SOny PSP a otrzymalem MP4 playery o wartosci 30USD jeden
ale raz udalo mi sie kupic pare usb flash drive'ów od Hefei huatang trade Co.Ltd -
http://www.cheap-wholesale-shoes.com/ ale dzis akurat przeczytalem na jednym forum ze kogos oni wyrzneli:/ a wczoraj znowu zlozylem zamuwienie u nich ale je anulowalem i pokazalem im ten post o ich oszustwie i wysmialem ich:D:D
zlozylem skargi do alibaba jednak oni mi powiedizelei ze robilem prywatna tranzakcje/poza ich serwisem i nic nie moga zrobic jedynie co to moge sie udac na policje co zrobilem jedna mi oficer powiedzial ze suma 440GBP i 280L jest za niska by rozpoczac sledztwo!!!
Zlozylem tez raport na www.IC3.gov i czekam moze kiedys sie ktos odezwie w tej sprawie.
Jest tysiace takich ludzi jak ja wiec niema co sie ludzic - pieniedzy nigdy juz nie odzyskam. wiec trzeba zapierdzielac w robocie parenascie dni za darmo by odzyskac kase:/
Nie dajcie sie oszukac!!!
90% firm z alibaba jest fikcyjna i tylko oszukuja ludzi chcacych uzcciwie zarobic!!!
Powodzenia
Ja dałem sie zrobic w balona przez dwie firmy niby mialy byc tanie nokie n95 stracilem 1300$ i 160$ w dwuch firmach byli to takzwani "gold supplier" 3 lata na alibabie i to mnie zmyliło. Wczesniej kupilem karty pamieci za 900$ i bylo wszystko ok firma profesjonalna, ale jezeli jest niska cene to daje duzo do myslenia wiec uważajcie!!
Wyslalem pieniadze na TomToma do Xiamen Huyi Import&Export Co.,L , zaplacilem 237 $ i zamiast tego przyslali mi tel.komorkowy za 5 euro.
Po prostu szczyty.. Czy nie ma na to jakis procedur ?
CrusherPL
27 August 2008, 22:10
Witam
Sam współpracuje z Chińczykami , sprowadzam urządzenia dla logistyki magazynowej , polecam serwisy : globalsources , madeinchina.
Niektóre firmy z którymi współpracuje ,są nawet uwzględnione w naszym taryfikatorze celnym ISZTAR , więc to uwiarygadnia je tymbardziej.
Nigdy nie wysyłam pieniędzy na konta osobiste.
Ostatnio podejrzane serwisy od których dostałem propozycje współpracy
www.aocry.com , www.gdtyou.com
Jeśli ma ktoś sprawdzone info proszę dać znać.
Pozdrawiam
Artur
CrusherPL
27 August 2008, 22:14
Do mojego wcześniejszego posta dołączam ich odpowiedź na moje zapytanie o nowe motory KAWASAKI (ścigacze) za jedyne 1200 ojrosów
Dear friend:
Thank you for your letter.
We will offer you best goods and service!
We send with DHL air service, it is fast and security.
All our KAWASAKI are brand new.
We show photos of samples, it is offered by the KAWASAKI company, ltd.
You can call us, we will do our best for you.
We will do our best to make you enjoy profit!
We really wish long business with you!
Waiting for your news!
Best wishes!
Qu Yi
Service Department of HuaHai
Ben Van
International Market manager
Phone :+86 371 68027389
Fax :+86 371 66560337
vBulletin Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.