PDA

View Full Version : oszustwo???

Piotr
30 November 2007, 18:13
Witam, wysłałem pieniążki do kontrachenta w chinach i nie otrzymałem ani towaru ani żadnej inforamcji na temat moich pieniążków. Sprawa wygląda tak: Korespondowałem cały czas z tą samą osobą /bynajmniej tak wynika z nazwy meili przychodzących/ Korespondowałem z firmą: Jiaxing chuantian lighting co.,ltd
Http://www.jxchuantian.com
Foreign Trade Department
Tel:0086-573-86022856
Fax:0086-573-86161831
Mail:jxchuantian@yahoo.com.cn
Msn:wendy-0320@hotmail.com
Takie dane były w pierwszym meilu. A oto treść meila: "Hello Piotr,

Thanks for your inqury to our company. I'm sorry for my delay reply.

Our price is USD45/set,one year warranty. We will send the product by express.

I have made an invoice in the attachment, please check it.

If you have any other question about our HID kit, please tell me.

Best Regards
Vivian"
skracając były to jakieś negocjacje, po ustaleniu kwoty towaru i kosztów transportu do polski "on" zaproponował płatność po przez Western Union. Ja natomiast poprosiłem o przelew w formie tradycyjnej .
to trść drugiego meila do mnie: "Hello Peter,

I will resend the order file to you, have added the price and total cost for the order, please check.

Can you make the payment by Western Union? It will reduce the custom tax, and easy for us to control the delivery.

How do you think about it?

Best Regards
Vivian"
to treść trzeciego meila do mnie z danymi do przekazu Western Union": Hello Peter,

Thanks for your agreement. Our Western Union information is

First Name: JIANMING
Last Name: CHU
Place: Haiyan City,Zhejiang Province,China

The data you sent to me
W związku z tym iż się uparłem na przelew w formie tradycyjnej otrzymałem meila z danymi do bankowymi od kontrachenta, oto one:
"Receiving Bank: Bank of America National Trust & Savings Association, New York Branch, New York (SWIFT BIC:BOFAUS3N)
Beneficiary Bank: Industrial & Commercial Bank of China, Zhejiang Provincial Branch, Account No. with Bank of America:65508-90153 (SWIFT BIC: ICBKCNBJZJP)
Beneficiary’s Account Number: JXHY-1204090009045117721
Beneficiary’s Name: Haiyan Chuantailang Import&Export Co.,Ltd
Beneficiary’s Address: No.386 Haibin Road,Wuyuan Town,Haiyan County, Jiaxing City, Zhejiang Province,China"

Zastanowiło mnie wtedy to , iż korespondowałem z osobą z firmy "Jiaxing chuantian lighting co.,ltd" a dane do przelewu dotyczą firmy : Haiyan Chuantailang Import&Export Co.,Ltd.
ale jakoś nie wyczuwałem oszustwa i sprawdziłem tę nazwę firmy w internecie. Jak się okazało na stronie firmy Haiyan Chuantailang Import&Export Co.,Ltd. (www.chuantailang.com)
widnieje zakładka "company info" w której to jest informacaja, że firma z którą koresponowałem posiada współpracę z firmą wyżej wymienioną (http://www.chuantailang.com/aff.htm). Więc było to dla mnie wiarygodne. Pieniążki wysłałem 05.11.2007r. , wysyłam meile do obyduw firm o treści: Halo,

My name is Piotr Korczak from Frutex company. I spoke to Vivian before but can not get any answer from him right now.

I ordered 39 Xenon Kits from you. I set all the details with Vivian and got the payment information. I paid via bank transfer the amount of $2895 on 5th of November.

I attach the copy of the invoice I got from Vivian with all the quotes and the copy of the bank transfer I made.

Please let me know if you recive my payment and is so when my order has been shipped (what shipping company, any tracking number??)

I’m waiting to hear from you

Best Regards

Piotr Korczak

lecz nikt ani razu nie raczył odpisać. Wysłałem 5 razy fax o tej samej treści na nr 008657386024551. Otrzymuje raport o skutecznym przesłaniu faxu.
Nr telefonów w jednej i drugiej firmie pokrywają się. Także to bardziej mnie utwierdziło iż jest to firma współpracująca.
Proszę O POMOC. Z góry serdecznie dziękuję.

Wayn
23 January 2008, 10:24
Panie Piotrze,
Jak się rozstrzygnęła sytuacja? Bardzo jestem ciekaw. Niedawno przelałem chińskiemu kontrahentowi depozyt. A on po przesłaniu pieniędzy dopiero wtedy podnosi mi cenę produktu.
Jak podejść do tego tematu? Proszę o pomoc

Pozdrawiam